Joomla Dersleri

Modüller, Bileşenler, Pluginler, Temalar, Anlatımlar

Joomla - Mambo Tarihi

Madem Joomla üzerine bir blog yapmayı düşündük ve bu işe giriştik öncelikle biraz Joomla tarihinden bahsetmek gereklidir. Joomla Nedir? Hangi evrelerden geçmiştir? Nasıl geliştirilmiştir?
Bu sorularınızın hepsinin cevabını aşağıda alıntı olarak verdiğim konudan öğrenebilirsiniz. Bence Joomla ile ilgili bir çalışma yapmadan önce okumanız gereken mükemmel bir döküman.
İnternet ortamında Joomla konusunda birçok yerde karşımıza çıkan sevgili memoc@n'ın kaleme aldığı bu güzel makale okumaya değer bence.

Genellikle joomla günlerinde joomlacı arkadaşları bilgilendirmek, joomlanın anlamı ve geçmişinde ne gibi gelişim ve değişimlerden bugüne geldiğini paylaştığımız yazımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.

2000 yılının Mart ayında, Avustralya’nın Melbourne kentinde, Miro firmasından Peter Lamont ve arkadaşları, ticari amaçla Mambo’ yu tasarladı.
Miro firmasının geliştirmeyi hızlandırmak ve daha çok tanıtım yapabilmek amacıyla, bir yıl sonra “Mambo Site Server” adıyla açık kaynak yazılımların arasına katıldı. Tabii ki “Mambo Site Server” yalnız değildi. Asıl Mambo projesi devam ediyordu. 2002 yılının ortalarına kadar, Mambo’nun tek tasarımcısı Miro olarak biliniyor.

Ancak Miro, Mambo’ya yeni özellikler eklemekten çok, hataları ve eksikleri düzeltme işlemlerini yürütüyordu.
2002 yılında Miro, ticari Mambo sürümünün ismini Mambo 2002 olarak değiştirdi. Bu sırada açık kaynak “Mambo Site Server” da “Mambo Open Source” (MOS) olarak anılmaya başladı. “Mambo Open Source” projesinin başına Robert Castley geçti.

Robert Castley’nin ilk işi 2002 yılının sonlarına doğru, gönüllü tasarımcıları bir araya getirmek oldu. Böylelikle “Mambo Open Source” dördüncü sürümünü duyurdu. Robert Castley’in Mambo Open Source projesine önem vermesiyle, Miro firması açık kaynak Mambo projesindeki tüm haklarından feragat etti. Miro firmasının ticari amaçlı projesinin yeni adı ise “Mambo CMS” olarak duyuruldu.

Bundan sonra hiçbir açık kaynak Mambo kodu ticari amaçlı olan Mambo CMS’e eklenmeyecekti.
Bu sırada, açık kaynak Mambo projesinin bazı kodlarının Miro tarafından hazırlanmış olması, Miro firmasına yasal haklar kazandırmakta idi. Bu durum Miro firması ile “Mambo Open Source” arasında hukuki bir dönemin başlamasına sebep oldu. Aralarında sorunlar olmasına rağmen, “Mambo Open Source” projesine maddi ve manevi en ciddi desteği verenin Miro firması olması ilginç gibi görünebilir.

Ancak hem ticari Mambo sürümünden hem de açık kaynak Mambo projesinden para kazanan firma için normaldi.
2003 Aralık ayında, Mambo Open Source 4.5 sürümü yayınlandı. Bu sürümle beraber, Miro’ya ait sürüm yeniden tasarlanarak ortadan kaldırıldı.

2004 yılının Mart ayında mamboforge.net başlatıldı, bu yıl Mambo’nun tüm dünyada ün kazanmaya ve ödüller almaya başladığı yıldır.

İlk olarak Linux Format’ın yılın “En İyi Ücretsiz Yazılım Projesi” ödülünü alan Mambo, ardından “En İyi Linux veya Açık Kaynak Yazılım” ödülünü aldı. 2004 yılının ortalarında, “Mambo Open Source” (MOS) ismini “Mambo” olarak değiştirdi. Eylül ayında 4.5.1 ve 4.5.1a sürümü yayınlandı. Mambo’yu en iyiler arasına sokan Robert Castley, Kasım ayında görevini Andrew Eddie’ye bıraktı.

Aralık 2004′de, Miro ile Mambo projesi arasında ki ilişkiler ılımlı bir süreç izlemeye başladı. Miro ve Mambo tasarım ekibi, “Mambo Steering Committee” yi kurdular.

2005 Ocak’ta Andrew Eddie, Miro ve Mambo arasında stratejik ortaklık kurulduğunu ilan etti. Miro, açık kaynak Mambo projesinin finansal kaynağı olacaktı.
Şubat ayında Mambo’nun bağımsız bir proje olmamasından kaynaklanan tartışmalar başladı.

4.5.2 ve 4.5.2.1 sürümleri yayınlanan Mambo, yine ödüller almaya devam ediyordu.

2005 yılının Nisan ayında Mambo’nun ticari sürümü olan “Mambo CMS” adını “Jango” olarak değiştirdi.

Temmuz ayında mambo-foundation.org kuruldu, ağustos ayında Mambo Foundation Inc resmen ilan edildi.

Mambo’nun eski ekip başı Robert Castley, yaptığı yeni açıklamalar ile tekrar gündeme geldi.

Robert Castley, Mambo’nun ticari amaçlardan tamamen arındırılması ve geliştirilmesinin hızla devam etmesi gerektiğinin altını çiziyordu. Bu noktadan sonra Mambo; sevenlerinin ve tasarımında emeği geçenlerin bir araya geldiği yeni bir oluşum ile baştan kodlanmaya başladı.

Bu yeni oluşumun adı “Open Source Matters” ve yeniden kodlanan projenin adı “Joomla!” olarak ilan edildi.
Joomla, Shawili dilinde “jumla” kelimesinden gelmektedir. “bir arada olarak, bir bütün olarak, hep beraber” anlamlarına gelmektedir.

Eylül ayının sonlarına doğru “Open Source Matters Inc” ticari olmayan şirket ünvanıyla New York’da resmen kuruldu.
Joomla! ilk olarak Mambo nun üzerine kurulan, ancak Miro’dan kalan ticari kodların yeniden tasarlanmasını hedeflemişti.

İlk sürümü (Joomla! 1.0.0) 16 Eylül 2005 tarihinde yayınlandı. Bu sürüm Mambo’nun 4.5.2.3 sürümünün çeşitli iyileştirmelerle yeniden yayınlanmış sürümüdür.
Mambo kendisine Martin Brampton’u ekip başı tayin etti.

Miro’nun patronu Peter Lamont, Miro firmasının Mambo’da ki tüm haklarından feragat ettiğini açıkladı. (Tabii söylenmese de bazı hakları hâlâ devam etmektedir.)
Kasımda Mambo 4.5.3 sürümü duyuruldu.

2005′in sonunda Miro International Pty. Ltd şirketi fes edildi, Miro’nun hakları Peter Lamont tarafından satıldı, Ardından Miro Software Solutions isminde yeni bir şirket kuruldu, bu şirket Jango’nun tasarlanması ve satılmasına devam etmektedir.

Mart 2006′DA Mambo yine ödül aldı. Nisan’da Martin Brampton projedeki görevini ve projeyi terketti, yeni başkan Chad Auld oldu.

Mambo 4.5.4 sürümü yayınlandı.
Temmuz’da The Mambo Foundation web sitesi, Mambo Communities Pty Ltd şirketinden ayrıldı.

Böylelikle Mambo tüm şirketlerden bağımsız, özgür bir yazılım oldu.
Eylül 2006 yılında Mambo 4.6 sürümü, Ekim’de 4.6.1 sürümü, Şubat 2007′de 4.5.5 sürümü ve Nisan 2007′de 4.6.2 sürümü yayınlandı.

Eylül 2005′den bu yana Joomla! binlerce eklenti, onbinlerce geliştirici ve yüzbinlerce kullanıcı ile dev bir proje halini aldı. İlk sürümünden bu yana ciddi değişmeler yapılmış ve şu an için 2 farklı sürüm kullanılmaktadır. 1.0.X ve 1.1.5.x sürümleri.

alıntı: Memoc@n